En ö som jag själv besökte och upptäckte första gången år 2000. Sedan bar flytten av.


En ö som jag själv besökte och upptäckte första gången år 2000, trotts att jag bott i Sorunda (Nynäshamn) sedan 1984. Det har bara blivit så. Jag åkte dit allra första gången tillsammans med en kollega från Ericsson strax efter sekelskiftet.

En snabb visit som inneboende hemma hos honom under 4 dagar. Nästa tripp blev först hösten 2009. Hahaha.. ingen brådska här inte. 😉
Träffade min sambo via nätet, som bor på ön. Att hon bor på ön är dock en ren slump. Jag började pendla i ca 1år. Resten är historia.

Jag stormtrivs på ön. I början (typ under första året) fick jag egentligen känslan av- Kommer jag inte känna mig isolerad? Håller detta som gammal fastlänning att bosätta sig på en ö resten av livet? Tvärt om. Älskar ön och den speciella mentalitet som rör sig över ön hos folket. De flesta man pratar med som har någon slags anknytning till ön men som idag bor på fastlandet, säger sig känna sig hemma på ön direkt när dem landat med fötterna på ön. >>

[metaslider id=”531″]

 

Språket och uttalet kan vara lite klurigt och aningen speciellt i början. Men vi pratar ju om folket som tillhör släktet gutar.

– Men Gotland är ju en sommar-ö?!

Nej. Ön ”stannar inte upp”, dör inte ut vintertid och går i någon slags ide ända fram till våren. Livet leker även här, 365 dagar om året.

Ett plus med ön förutom denna fantastiska miljö som bara finns nästan överallt. Vi har så gott som alla butikskedjor här. Oavsett du är man eller kvinna. Visst – det kanske är en aning skillnad på utbud av butiker idag om man kanske jämför med 10-15 år sedan. Men det har fullkomligt exploderat nya byggnader, butiker och antalet inflyttade de senaste 8-10 åren. Utan att för den delen sudda ut det charmiga Gotland.

Alla butiker är givetvis inte samlade innanför ringmuren. Restauranger i ”överflöd”. Över 100st endast i Visby. Varav 10% av dem har öppet året runt. Det jag blev förvånad över när man väl kommer till ön, är samtliga öppettider hos butikerna. Tror.. att den butik som stänger tidigast t.ex. en söndag, stänger vid 1600. Ganska få som har stängt under söndag. Helt annorlunda tänk och öppettider som t.ex. råder i min gamla hemkommun Nynäshamn. En kommun som även vill kalla sig för en turiststad.

Vi är drygt +58 000 registrerade på ön i skrivande stund. Ändå råder det viss brist på folk inom olika branscher för att täcka behoven och detta beror inte på att ca 1000 personer pendlar varje vecka till fastlandet för arbetes skull.

Mer positivt. Sommaren känns som den är på plats redan tidigt i April. Dör ut/ tar en paus sent i september-oktober. Oktober 2017 så klippte jag gräset en sista gång. Helt sjukt.

Det negativa…  är avståndet och restiden om du ska hälsa på släkt och vänner på fastlandet. Båten tar drygt 3h. Den tiden går dock att överleva. Men det sämsta med resorna är kostnaden för gotlänningen. Vi har så kallade reducerade priser, men enkel T/R för en person, hamnar runt 360kr? Med bil knappa 1000 kr. Ej rimligt. Flyget T/R till t.ex. Bromma flygplats, så kan du ha tur och kommer undan med 1000 kr.

 

Det blåser på ön. Ganska kraftigt ibland. Om du står nere vid hamnen i Nynäs en höst och tycker att det blåser där. Då har du förmodligen inte besökt Gotland.

Nu var det ju inte meningen att avsluta detta inlägg med någon slags dålig klang om Gotland – men det jag skrivit är lite i inbördes ordning och är det kan komma på just nu. Har du som läser fler frågor om Gotland, skriv gärna till mig. Använd mitt kontaktformulär här >>>

Själv har jag ett gediget nätverk på ön, trotts mina ynka 8år i skrivande stund. Speciella fakta eller t.ex. kontakter får jag alltid fram.

Allt gott!